Monday, May 2, 2016

බුරීටෝ Burrito ? (වගේ ජාතියක්) සෑදීම.

7 comments
බුරීටෝ කියල කියන්නේ ඇවිල්ලා අවුරුදු බර ගාණක ඉතිහාසයක් තියන මැක්සිකන් කෑමක්. අවුරුදු බර ගාණක් කියන්නෙ ඇස්ටෙක් අධිරාජ්‍ය තිබ්බ කාලෙටම යනවා. ඉතිං ඒ වගේ කෑමක් කාල නැත්තං වැඩක් තියෙයිද කියල කල්පනා කරලා මමතුමා සෙනසුරාදා දවසක අාදරණීය බිරින්දෑ එක්ක බුරීටෝ වගේ ජාතියක් හදන්න ට්‍රයි එකක් දුන්නා.  මෙතන බුරීටෝ වගේ ජාතියක් කියල කිව්වේ මම ඔරිජිනල් බුරීටෝ එකක් තාම කාල නැති නිසා සහ ඒකෙ ටෝර්ටිලා හෙවත් ඔතන රොටිය හදන පදම හරියටම දන්නේ නැති හින්දා.

මේ කෑම වර්ගයේ ප්‍රධාන කොටස් දෙකක් තියනවා. ඒ පිරවුම සහ රොටිය කියලා. පිරවුමට අපිට කැමති දෙයක් දාගන්න පුලුවන්. තම්බපු හරි ග්‍රිල් කරපු හරි එලවලු, හතු,මස්,මාලු ඕන එකක්. එහෙම නැත්තං එලවලු දාල ෆ්රයිඩ් කරපු බත් උනත් අවුලක් නෑ.රොටිය හදාගන්නේ ටිකක් තුනියට තිරිඟු පිටි වලින්.

මුලින්ම රොටිය හදාගමු. පිටි 250 g. බිත්තර 1යි. මාජරින් මේස හැඳි 1යි. ලුණු ස්වල්පයක්. පොල්තෙල් මේස හැඳි 1ක්. වතුර.

පිටි වලට මුලින්ම ලුණු එකතු කරනවා. ඒකට බීට් කරපු බිත්තරේ දාන්න ඕන. ඊට පස්සේ මාජරින් එකතු කරලා ලෑල්ලක් උඩ තියලා හොඳට අනනවා. (අනන්න කලින් ලෑල්ල හෝදලා ගන්න :D ) . මතක තියාගන්න ඕන දේ තමයි අනන තරමට තමයි රොටියෙ රසේ එන්නේ. ඒ හින්දා හොඳට අනාගන්න. පදම ආව කියල තේරෙන්නේ පිටි මිශ්‍රණය අතේ ඇලෙන්නැත්තං. ඒ ගානට එනකල් අනාගන්න. අවශ්‍ය නං වතුර චුට්ටකුත් දාන්න.ඊට පස්සේ මේ අනාගත්ත මිශ්‍රණයට පොල් තෙල් දාල ආයේ අනන්න.

ඊට පස්සේ මේ අනාගත්ත පිටි මෝලිය සිලින්ඩරාකාර හැඩයක් එන ආකාරයට හදාගන්න. ඒකෙන් පොඩි පොඩි කෑලි කඩාගන පිටි බෝල අකාරයට සකස්කරගන්න. එහෙම සකස්කරගත්ත පිටි බෝල ටික ලන්ච්ශීට් එකකින් වහලා පැය දෙකක් විතර පිපෙන්න තියන්න ඕනි. නැත්තං හරියට හැදෙන්නේ නෑ.

ඒක පිපෙනකල් පිරවුම හදාගන්න පුලුවන්. මම පාවිච්චි කලේ ඔය කට්ලට් රෝල්ස්වලට හදන පිරවුම. සැමන් එකක් අරගන ඒක පොඩි කෑලි වලට කඩලා අල ගෙඩියක් තම්බලා කැරට් බෝංචි එක්ක තෙම්පරාදු කරලා ගත්තා තෙලට දාලා.
පැය දෙකකට පස්සෙ ලෑල්ලක් උඩ පිටි බෝල් එක බැගින් අරගන ලෑල්ලට පොල්තෙල් ටිකක් දාලා (නැත්තං ඇලෙන්න බලනවා) පිටි බෝලේ රොටිය වගේ හොඳට තුනී කරගන්න. ගොඩ ගනකම් කරන්නත් එපා. ගොඩක් තුනී කරන්නත් එපා.

දැන් තියෙන්නේ හදාගන්න එක. රොටී තැටියක් හරි එහෙම නැත්තං ටිකක් ලොකු තාච්චියක් හරි ලිපේ තියලා පොල තෙල් , බටර් හෝ මාජරින් ටිකක් දාලා ඒක ගානට රත් උනාට පස්සේ රොටිය තැටියෙ තියලා කර වෙන්න තියනවා. හැබැයි මතක තියාගන්න ඕන දේ තමයි එක පැත්තක් අනිත් පැත්තට වඩා අඩුවෙන් තමයි කර කරන්නේ.
ඊට පස්සේ මේ රොටිය බාගන ඒකෙ බාගෙට කර කරපු පැත්තට එලියට හිටින්න හොඳට කර කරපු පැත්තට පිරවුම දාලා පිරවුම මැදි වෙන්න රෝල් කරලා ආයෙ තැටියෙ තියලා විනාඩි කීපයකින් බාගන්නවා. එච්චරයි.

දැන් මේකෙ රෙසිපිය කස්ටම් මේඩ් එකක්. ඒ කියන්නේ මමතුමාට හිතිච්චි විදිහට තමයි හැදුවේ. ඔරිජිනල් රෙසිපි එක වෙනස් ඇති. හැබැයි මේ ක්‍රමේ ලේසියි. පහසුයි..

7 comments:

  1. ow mama kalathiyenawa Canadawedi, Ela kamak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ඔව් ඔව් ඔය පැති වල තමයි තියනවා කියන්නේ

      Delete
  2. Replies
    1. හදන අතරමග ගත්ත ෆොටෝස් ඇති. දාන්නං :)

      Delete
  3. හදල බලන්න ඕන. ලේසියිනෙ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. හදල බලන්නකො. වැඩි වෙලාවක් වත් වැඩි මහන්සියක් වත් යන්නේ නැහැ.

      Delete
  4. කාල බලන්න ආසයි . . . හදන්න කම්මැලියි

    ReplyDelete

අදහස්, උදහස්....

.